ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ

Home / ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ

 

ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ

ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ

Tα δρακόσπιτα, όπως τα καλούν οι ντόπιοι της Ν. Εύβοιας, είναι κάποια ιδιόμορφα κτίσματα, δείγματα μιας εξαιρετικής μεγαλιθικής αρχιτεκτονικής, που στέκουν εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια μεταξύ Στύρων και Καρύστου. Ανεξιχνίαστο μυστήριο αποτελεί μέχρι και σήμερα η ταυτότητα του κατασκευαστή τους, η ιδιότητά που είχαν ως κτίσματα, η εποχή κατά την οποία κατασκευάστηκαν καθώς και η αρχιτεκτονική τους…

Μυθικά υπερφυσικά όντα με τεράστια δύναμη, έκαναν το πέρασμά τους στους αιώνες και ζούσαν στα Δρακόσπιτα στα βουνά των Στύρων και της Καρύστου.

Τα δρακόσπιτα βρίσκονται διάσπαρτα από την περιοχή των Στύρων έως την Κάρυστο, στη Νότεια-Νοτιοδυτική Εύβοια  υπέροχα για πεζοπορική διαδρομή. Τα περισσότερα δε είναι χτισμένα σε απόκρημνες πλαγιές, πλήρως αφομοιωμένα με το περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται βραχώδες με χαμηλή βλάστηση. Στην περιοχή των Στύρων υπάρχουν τρία εντυπωσιακά δρακόσπιτα που είναι χτισμένα κοντά το ένα στο άλλο και στην κάτοψη σχηματίζουν ένα «Π». Αυτά τα δρακόσπιτα, στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται «Πάλλη-Λάκκα Δραγκό» (τα δρακόσπιτα στου Πάλλη τη λάκκα). Άλλα δρακόσπιτα σε βουνά και ποτάμια στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων απαντώνται με αρβανίτικα ονόματα, όπως Κούρθεα, Μάριζα, Βίγκλια, Κιούκα, Λουμιθέλ, Κρόι-φτοχτ κ.α. Η τοποθεσία των δρακόσπιτων στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή μπορεί να συνδεθεί και με τη λατομική δραστηριότητα της Καρυστίας τα αρχαία χρόνια. Πληθώρα μελετητών άλλωστε, έχουν επισημάνει την παρουσία των δρακόσπιτων κοντά σε αρχαία λατομεία μαρμάρου.

Επισκεφθείτε τα και ο συνοδός θα σας ταξιδέψει σε εποχές φαντασίας αλλά και πραγματικότητας.

Απολαύστε την φύση και την ιστορία των Στύρων, εύκολη πεζοπορία για όλη την οικογένεια.

Ο πρώτος τρόπος πρόσβασης στα Δρακόσπιτα είναι ο εξής: Από το ξενοδοχείο μας, φτάνεται στο γεφυράκι που στρίβει για την περιοχή Δίλησο και κάνετε δεξιά προς ταΝέα Στύρα. Παιρνάτε τα Νέα Στύρα και ακολουθείτε το δρόμο για τα επάνω Στύρα. Έπειτα φτάνοντας στα επάνω Στύρα, ακολουθείτε τις ταμπέλες με κατεύθυνση προς Χαλκίδα. Μετά απο 500μ συνταντάτε δεξιά πινακίδα με την ένδειξη “Δρακόσπιτα”.

Ακολουθείτε το σηματοδοτημένο δρόμο μέχρι τα Δρακόσπιτα, τα Αρχαία Λατομεία και το κάστρο Άρμενο. Διάρκεια διαδρομής με το αυτοκίνητο 30′

Από το σημείο που αφήνουμε το αυτοκίνητο, η πορεία στο μικρό μονοπάτι που οδηγεί στα Δρακόσπιτα, διαρκεί 5′.

Πεζοπορική διαδρομή: Με αφετηρία την πλατεία των Στύρων μέσα από τα καλντερίμια του χωριού πίσω από την εκκλησία, ακολουθούμε το σηματοδοτημένο με κόκκινα βέλη μονοπάτι και συναντάμε τις πινακίδες που οδηγούν στα Δρακόσπιτα.

Η διαδρομή είναι 5,5χλμ. Απαραίτητα αθλητικά παπούτσια, νερό και καπέλο.

 

 

ΤΟ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ ΤΗΣ ΌΧΗΣ

Το μονοπάτι που ανηφορίζει στην αριστερή πλευρά του Καστανόλογγου περνά δίπλα από το ορεινό καταφύγιο και οδηγεί στην κορφή του βουνού.

Μετά απο μια ώρα αντικρίζουμε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία με την εκκλησία και τα τέσσερα κελλιά. Η Μονή βρίσκεται ανάμεσα σε πελώριους βράχους και είναι κτισμένη όπως τα Δρακόσπιτα.

Σε απόσταση 200μ βόρεια απο το μοναστήρι σχηματίζεται ένα μικρό ανεμοδαρμένο πλάτωμα.

Εδώ σε υψόμετρο 1400μ υπάρχει το καλύτερα κατασκευασμένο και διατηρημένο Δρακόσπιτο, κτίσμα πρωτοελληνικών φύλων και εντυπωσιάζει με την τεράστια λιθοδομή.

 

 

 

Photos