ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΥΡΩΝ & ΚΑΣΤΡΟ ΑΡΜΕΝΩΝ

Home / ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΥΡΩΝ & ΚΑΣΤΡΟ ΑΡΜΕΝΩΝ

 

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΥΡΩΝ & ΚΑΣΤΡΟ ΑΡΜΕΝΩΝ

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΥΡΩΝ & ΚΑΣΤΡΟ ΑΡΜΕΝΩΝ

Στην κορυφή του Αγίου Νικολάου ή Διακόφτι, σε ύψος 450 μέτρων, στο όρος Κλιόσι, βρίσκεται η Πύλη των Αρμένων ή Λαρμένων. Το κάστρο χτίστηκε πάνω στο τείχος της αρχαίας Ακρόπολης των Στυρών, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, και η μεγαλιθική πύλη της σώζεται μέχρι σήμερα, προκαλώντας δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη.

Είναι τόση μεγάλη η ιστορία της ευρύτερης περιοχής και κρύβει τόσο μυστήριο, που συναρπάζει τον επισκέπτη και αναστατώνει τις αισθήσεις του από την πρώτη στιγμή. Σε αυτόν τον λόφο του μυστηρίου κατοικεί ο μύθος του δράκου, τόσο παλιός όσο και η ιστορία των πρώτων κατοίκων που εγκαταστάθηκαν στην Νότια Εύβοια. Εκτός από την μεγαλιθική Πύλη των Αρμένων , εδώ συναντάς και τα ρωμαϊκά λατομεία, από όπου γινόταν η εξόρυξη του παγκοσμίως γνωστού Στυραϊκού μαρμάρου cipollino, καθώς και το εξωκλήσι της Παναγίας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.  Σε αυτή την περιοχή, εκατοντάδων στρεμμάτων, βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η πλούσια ιστορία της περιοχής, που στέκεται δεσποτικά εκεί ψηλά και επιμένει στο πέρασμα των αιώνων, περιμένοντας τον σημερινό και μελλοντικό επισκέπτη, ώστε να ανακαλύψει το απόκρυφο μυστήριο και τις ομορφιές της.

Μην περιμένεις λοιπόν! Με την πρώτη ευκαιρία επισκέψου την περιοχή και άφησε τον εαυτό σου να περιηγηθεί σε ένα απαράμιλλο ταξίδι ιστορίας και αισθήσεων.

Στην κορυφή του όρους Κλιόσι των Στύρων είναι ριζωμένο ένα κάστρο που από την προϊστορική περίοδο, την αρχαία και την ενετική έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Η πέτρινη πύλη του δεσπόζει πάνω από τα Στύρα και κρύβει στο εσωτερικό του μυστικά που προκαλούν τον πεζοπόρο να τα εξερευνήσει.

Ψηλά τείχη, πέτρες βαλμένες με σιγουριά, το ξωκλήσι της Παναγιάς και η βραχοσπηλιά του Άη Νικόλα αγναντεύουν τον Ευβοϊκό και αποζημιώνουν τον επισκέπτη.

 

Photos